Naar boven
Menu
Sluiten
Zoek verhuurlocatie

26-02-2021

Is een autorijbewijs genoeg of heeft u een speciale aanhanger rijbewijs nodig? Een van de meest gestelde vragen bij het huren van een aanhanger is “Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een aanhanger?” Het type rijbewijs dat u nodig heeft hangt af van een aantal factoren. In deze blog leggen wij uit welke dat zijn.

Welke aanhanger mag u rijden met rijbewijs B?

De meeste Boedelbak aanhangwagens kunt u 'gewoon' rijden met een rijbewijs B. Voor onze kleinste aanhangers, type A, C en CH, heeft u in ieder geval geen extra aanhanger rijbewijs nodig. Voor sommige dubbel as aanhangwagens heeft u wettelijk gezien wel een B+E rijbewijs nodig. Maar als de aanhangwagen ook voldoet aan de volgende voorwaarden dan is een B rijbewijs genoeg:

1.Aanhangwagen en laadvermogen is < 750 kg
2.Toegestane maximale massa voertuig + aanhangwagen = < 3.500 kg

  • Aanhangwagen Type A – Rijbewijs B


  • Aanhangwagen Type C– Rijbewijs B

  • Aanhangwagen Type CH – Rijbewijs BWanneer is het aanhanger rijbewijs ingevoerd?

Vroeger werden de categorieën B en E samen bijgeschreven bij het behalen van een rijbewijs. Maar sinds 1984 is het nodig om voor de aanhanger E een aparte praktijkexamens af te leggen. En vanaf 1995 is het een vereiste dat een apart examen moet worden afgelegd voor het verkeerstheorie-examen. Iedereen die hun rijbewijs in Nederland vóór 1984 heeft hebben gehaald hebben rijbewijs BE automatisch gekregen. Tegenwoordig moet iedereen afrijden voor de E-aantekening in het rijbewijs.

Wat kost aanhanger rijbewijs (BE)?

Vanaf 18 jaar is het mogelijk om te beginnen met rijles voor de auto met aanhangwagen. Wel moet u al in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Voor het behalen van een aanhanger rijbewijs moet u rekening houden met de volgende kosten:

  • Rijles met aanhangwagen, de kosten hiervoor zijn zeer variabel.
  • Gezondheidsverklaring € 39,30.
  • Tussentijdse toets (optioneel) € 120,00.
  • Praktijkexamen € 120,00.
  • Kosten rijbewijs bij de gemeente € 40,00 (gemiddeld).
Wanneer u in bezit bent van een rijbewijs BE, dan kunt u alle Boedelbak aanhangwagens rijden. Let nog wel op de trekkracht van uw auto. Het totale gewicht van de aanhanger inclusief de lading (treklast) mag niet zwaarder zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen van de auto is te vinden op het voertuigbewijs.

Heeft u meer vragen over aanhangers of het huren van een Boedelbak? Op boedelbak.nl/veelgestelde-vragen vindt u antwoord op de meest gestelde vragen die belangrijk zijn bij het huren van een Boedelbak.

Terug