Welk rijbewijs heb je nodig als je een aanhanger wilt huren?

Is een autorijbewijs genoeg of heb je een speciale aanhanger rijbewijs nodig? Een van de meest gestelde vragen bij het huren van een aanhanger is “Welk rijbewijs heb je nodig voor het rijden met een aanhanger?” Het type rijbewijs dat j nodig hebt hangt af van een aantal factoren. In deze blog leggen wij uit welke dat zijn.

Welke aanhanger mag je rijden met rijbewijs B?

De meeste boedelbak aanhangwagens kan je 'gewoon' rijden met een rijbewijs B. Voor onze kleinste aanhangers, type A, C en CH, heb je in ieder geval geen extra aanhanger rijbewijs nodig. Voor sommige dubbel as aanhangwagens heb je wettelijk gezien wel een B+E rijbewijs nodig. Maar als de aanhangwagen voldoet aan de volgende voorwaarden dan is een B rijbewijs genoeg:

1. Aanhangwagen en laadvermogen is < 750 kg
2. Toegestane maximale massa voertuig + aanhangwagen = < 3.500 kg

Welk rijbewijs heb ik nodig?

  • Aanhangwagen Type A – Rijbewijs B

  • Aanhangwagen Type C – Rijbewijs B

  • Aanhangwagen Type CH – Rijbewijs B

Wanneer is het aanhanger rijbewijs ingevoerd?

Vroeger werden de categorieën B en E samen bijgeschreven bij het behalen van een rijbewijs. Maar sinds 1984 is het nodig om voor de aanhanger E een apart praktijkexamen af te leggen. En vanaf 1995 is het een vereiste dat een apart examen moet worden afgelegd voor het verkeerstheorie-examen. Iedereen die hun rijbewijs in Nederland vóór 1984 heeft hebben gehaald hebben rijbewijs BE automatisch gekregen. Tegenwoordig moet iedereen afrijden voor de E-aantekening in het rijbewijs.

Wat kost aanhanger rijbewijs (BE)?

Vanaf 18 jaar is het mogelijk om te beginnen met rijles voor de auto met aanhangwagen. Wel moet je al in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. Voor het behalen van een aanhanger rijbewijs moet je rekening houden met de volgende kosten:

  • Rijles met aanhangwagen, de kosten hiervoor zijn zeer variabel.

  • Gezondheidsverklaring € 39,30.

  • Tussentijdse toets (optioneel) € 120,00.

  • Praktijkexamen € 120,00.

  • Kosten rijbewijs bij de gemeente € 40,00 (gemiddeld).

Wanneer je in bezit bent van een rijbewijs BE, dan kan je alle boedelbak aanhangwagens rijden. Let nog wel op de trekkracht van je eigen auto. Het totale gewicht van de aanhanger inclusief de lading (treklast) mag niet zwaarder zijn dan het trekvermogen van de auto. Het trekvermogen van de auto is te vinden op het kentekenbewijs.

Heb je meer vragen over aanhangers of het huren van een boedelbak? Op boedelbak.nl/veelgestelde-vragen vind je antwoord op de meest gestelde vragen die belangrijk zijn bij het huren van een boedelbak.