Een aanhanger huren? Hier moet je in ieder geval op letten

Bij het huren van een aanhanger zijn er een aantal belangrijke factoren waar je op moet letten. Naast de keuze voor een type aanhanger, moet er ook rekening gehouden worden met wettelijke bepalingen. In deze blog beschrijven wij een aantal belangrijke zaken voor het rijden met een aanhanger: het benodigde rijbewijs, de trekkracht van je auto en de regels met betrekking tot kentekenplaten.

Rijbewijs voor het rijden met een aanhanger

Met een rijbewijs B kan je in ieder geval de weg op met een aanhanger type A, C en CH. Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een auto met een aanhangwagen die een maximale massa tot 750 kg heeft. Dit betekent dat het gewicht van de aanhangwagen en het laadvermogen samen niet meer mag zijn dan 750 kg.

In sommige gevallen is het met rijbewijs B ook toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken. De maximale massa van de aanhangwagen en de maximale massa van het trekkend voertuig samen, mogen niet meer bedragen dan 3500 kg. Voor de bepaling welk rijbewijs noodzakelijk is, wordt uitgegaan van de theoretische maximale lading.

Het rijbewijs BE is vaak noodzakelijk voor het rijden met een aanhangwagen boven de 750 kg tot 3500 kg. Degenen die hun rijbewijs in Nederland vóór 1984 hebben gehaald, hebben rijbewijs BE automatisch gekregen. Anderen moeten afrijden voor de E-aantekening in het rijbewijs.

Trekkracht van de auto; Welk gewicht kan je met jouw auto trekken?

Op je kentekenbewijs (afgifte na 06-04-1998) staat de trekkracht van de auto vermeld. De trekkracht wordt onderscheiden in:

  • Trekkracht maximale massa  ongeremd

  • Trekkracht maximale massa  geremd


    De maximale massa is het ledige gewicht van de aanhangwagen inclusief het laadvermogen. De meeste auto’s mogen met ongeremde aanhangwagens een veel lagere maximale massa trekken dan met geremde aanhangwagens. Bijna alle aanhangers van boedelbak zijn geremd. Ons type A heeft een aangepaste maximale massa van 500 kg. Door deze bewuste keuze hebben verreweg de meeste auto’s voldoende trekkracht om zonder risico onze aanhangwagens te rijden.

Kentekenplaat

Huur je een enkelas aanhangwagen, dan heb je een witte kentekenplaat van het trekkend voertuig nodig voor op de aanhangwagen. Dit is wettelijk verplicht.

Klik hier  om makkelijk en snel je kentekenplaat te bestellen. Wanneer je de coupon code "Boedelbak" gebruikt, krijg je 10% korting op je bestelling.

Al onze enkelas aanhangwagens hebben handige klemmetjes. Zo kun je makkelijk de kentekenplaat op de aanhangwagen zetten.


De dubbelas aanhangwagens van boedelbak (type E en EH) hebben een eigen kentekenplaat. Dit komt doordat de maximale massa hoger is dan 750 kg. Hiervoor hoef je dus geen eigen witte kentekenplaat te regelen.