Een aanhanger huren? Hier moet u in ieder geval op letten
15-12-2020
Bij het huren van een aanhanger zijn er een aantal belangrijke factoren waar u op moet letten. Naast de keuze voor een type aanhanger, moet u o.a. ook rekening houden met wettelijke bepalingen. In deze blog beschrijven wij een aantal belangrijke zaken voor het rijden met een aanhanger: het benodigde rijbewijs, de trekkracht van uw auto en de regels met betrekking tot kentekenplaten.
Rijbewijs voor het rijden met een aanhanger
Met een rijbewijs B kunt u in ieder geval de weg op met een aanhanger type A, C en CH. Rijbewijs B geeft de bevoegdheid tot het besturen van een auto met een aanhangwagen die een maximale massa tot 750 kg heeft. Dit betekent dat het gewicht van de aanhangwagen en het laadvermogen samen niet meer mag zijn dan 750 kg.In sommige gevallen is het met rijbewijs B ook toegestaan om een zwaardere aanhangwagen te trekken. De maximale massa van de aanhangwagen en de maximale massa van het trekkend voertuig samen mogen niet meer bedragen dan 3500 kg. Voor de bepaling welk rijbewijs noodzakelijk is wordt uitgegaan van de theoretische maximale lading.
Het rijbewijs BE is vaak noodzakelijk voor het rijden met een aanhangwagen boven de 750 kg. tot 3500 kg. Degenen die hun rijbewijs in Nederland vóór 1984 hebben gehaald hebben rijbewijs BE automatisch gekregen. Anderen moeten afrijden voor de E-aantekening in het rijbewijs.
Trekkracht van de auto; Welk gewicht kunt u met uw auto trekken?
In uw kentekenpapieren (afgifte na 06-04-1998) staat de trekkracht van de auto vermeld. De trekkracht wordt onderscheiden in:- Trekkracht maximale massa ongeremd
- Trekkracht maximale massa geremd
De maximale massa is het ledige gewicht van de aanhangwagen inclusief het laadvermogen. De meeste auto’s mogen met ongeremde aanhangwagens een veel lagere maximale massa trekken dan met geremde aanhangwagens. De aanhangers van Boedelbak zijn vrijwel allemaal geremd (m.u.v. type A). Ons type A heeft een aangepaste maximale massa van 500 kg. Door deze bewuste keuze hebben verreweg de meeste auto’s voldoende trekkracht om zonder risico onze aanhangwagens te rijden.
Kentekenplaat
Voor het rijden met de enkel as aanhangwagens heeft u een kentekenplaat van het trekkend voertuig nodig voor op de aanhangwagen. Dit is bij wet verplicht. Let er op dat u wel een wettelijk geldige witte kentekenplaat heeft. Het maken van een kentekenplaat is niet duur en meestal in een paar minuten gebeurd bij een auto materialen zaak bij u in de buurt.Al onze enkel as aanhangwagens hebben handige klemmetjes zodat u gemakkelijk uw kentekenplaat kunt bevestigen op de aanhangwagen. De dubbel as aanhangwagens van Boedelbak® (type E en EH) hebben een eigen kentekenplaat. Dit komt doordat de maximale massa hoger is dan 750 kg. Hiervoor hoeft u dus geen witte kentekenplaat aan te schaffen.
Meer tips en aanwijzingen voor het rijden met een aanhanger vindt u op Boedelbak.nl/veelgestelde-vragen Terug