Jouw handleiding voor het rijden met een boedelbak

Wanneer je nu verhuist naar een nieuwe woning, grotere aankopen doet of gewoon wat spullen moet vervoeren, kan een aanhanger een waardevolle toevoeging zijn als vervoer. Met de juiste kennis en voorbereiding kan het gebruik van een aanhanger jouw klus vergemakkelijken.

Hulp en ondersteuning bij het gebruiken van een aanhanger

We helpen je op weg met essentiële stappen en handige tips om het meeste uit je aanhanger te halen. Of je nu een beginner bent of al wat ervaring hebt, we bespreken alles wat je moet weten om veilig en succesvol met een aanhanger te rijden.

Belangrijke punten om te onthouden:

-          Soorten aanhangers en hun specifieke kenmerken

-          Hoe sluit je een aanhanger veilig aan op je voertuig?

-          Belading van de aanhanger en het voorkomen van overbelasting

-          Met een gehuurde aanhanger haar het buitenland

-          Hoe zit het met verzekeringen bij het huren van een boedelbak

Soorten aanhangers

Enkele veelvoorkomende soorten aanhangers die je bij boedelbak kan vinden staan hieronder uitgelicht.

Open aanhanger

Dit is een standaard aanhanger met open zijkanten en achterkant. Het is geschikt voor het vervoeren van allerlei soorten goederen, zoals meubels, bouwmaterialen, tuinafval, en meer. De open structuur maakt het eenvoudig om ladingen te laden en te lossen.

Aanhangwagen met huif

Dit type aanhanger heeft een gesloten huif die de lading beschermt tegen regen, wind en nieuwsgierige blikken. Het is handig voor het vervoeren van goederen die extra bescherming nodig hebben.

Bagagewagen schuin voor

Bagage aanhangwagen

Dit is een compacte aanhanger met een gesloten dak, ideaal voor het vervoeren van bagage, koffers, en andere goederen die beschermd moeten worden tegen weersinvloeden.

Motortrailer

Deze aanhangers zijn speciaal ontworpen om motorfietsen, scooters, of andere tweewielige voertuigen te vervoeren. Ze hebben vaak speciale oprijplaten en bevestigingspunten om de voertuigen veilig te bevestigen tijdens het transport.

Autoambulance

Een autoambulance is ontworpen om auto's veilig te vervoeren. Deze aanhangers hebben vaak een oprijplaat en bevestigingsmiddelen om de auto stevig vast te zetten.

Hoe sluit je een aanhanger veilig aan op je auto?

Aan- en Afkoppelen van een aanhanger. Hoe doe je dat? Het aan- en afkoppelen van je boedelbak is gemakkelijker dan je denkt. Volg de stappen zoals hieronder beschreven en voor je het weet, ben je klaar om veilig en efficiënt de weg op te gaan.

 1) Breng de aanhangwagen naar de auto.

 2) Bevestig de koppeling correct aan de trekhaak.

 3) Haal de handrem er af (druk de handrem omlaag)

 4) Draai het neuswiel omhoog.

 5) Bevestig correct de hulpkoppeling.

 6) Sluit de tussenkabel (stroomkabel) aan.

 7) Plaats uw kentekenplaat (indien van toepassing niet bij tandem as).

 8) Klaar om te gaan.

Belading van de aanhanger en het voorkomen van overbelasting

Een belangrijk onderdeel van het gebruik van een aanhanger is het beladen op de goede manier. Een te zware of ongelijk verdeelde lading kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het cruciaal om de belading zorgvuldig te plannen en uit te voeren. Hier zijn enkele tips:


1. plaats 60% van het te vervoeren gewicht vóór in de aanhangwagen
2. leg zware voorwerpen onderin
3. zorg dat de lading goed is beschermd en vastgezet
4. let op het opgegeven maximum laadvermogen
5. rij, buiten de bebouwde kom, niet sneller dan 90 km per uur

Door deze tips te volgen, zorg je voor een veilige en stabiele belading van jouw aanhanger. Blijf alert tijdens het rijden en pas je snelheid aan op de situatie. Zo komen we veilig en zonder problemen op onze bestemming aan.

Naar het buitenland met een gehuurde aanhanger

Het is toegestaan om met een Boedelbak aanhangwagen naar het buitenland te rijden. Hiervoor zijn er wel bepaalde voorwaarden die van toepassing zijn:

  • je moet een verzekering hebben die ervoor zorgt dat de aanhangwagen terug naar Nederland komt wanneer je pech in het buitenland hebt;

  • je moet een geldig Europees rijbewijs kunnen laten zien als je de aanhangwagen ophaalt van de verhuurlocatie;

  • je mag de boedelbak naar de meeste Europese landen meenemen. Voor verdere informatie, bel het telefoonnummer 0900-0525.

Over verzekeringen

De huurder moet altijd zelf zorgen voor een goede aansprakelijkheidsverzekering voor het trekkend voertuig. Daarbij heb je een eigen risico van € 1000. Als je de aanhangwagen gebruikt, is deze verzekerd door de WA verzekering van het trekkende voertuig.